Als je besluit een huis te kopen (klik hier voor het hele verhaal)

Als je besluit een huis te kopen (klik hier voor het hele verhaal)

Door Job van Weele

Als je besluit een huis te kopen

Als je plannen hebt om een huis te kopen, komen er direct een aantal vragen op.

 1. ga je voor bestaande bouw?
 2. kies je liever voor nieuwbouw?
 3. wil je vrijstaand of anders?
 4. wil je graag zelf je wensen in kunnen brengen?

Kortom veel te kiezen.
De laatste (keuze d) is zo ongeveer de meest spannende keuze die je kunt maken.

Voordelen van een nieuwbouwhuis
Een nieuwbouwhuis heeft veel voordelen ten opzichte van bestaande bouw. Zo is een nieuwbouwhuis gebouwd volgens de laatste versie van het bouwbesluit. Het bouwbesluit is een verzameling bouwtechnische voorschriften waar alle bouwwerken in Nederland, minimaal aan moeten voldoen. Het Nederlands Bouwbesluit bevat voorschriften met betrekking tot veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.
Andere voordelen:

 1. alles aan een nieuwbouwhuis is nieuw en fris
 2. je hebt de eerste vijf jaar nauwelijks of geen onderhoud nodig
 3. een nieuwe woning is goed geïsoleerd tegen kou en hitte
 4. met een energieverbruik dat overeenkomt met energielabel A, is een nieuwbouwhuis energiezuinig
 5. een nieuw huis is een stuk duurzamer dan oudere woningen; nieuwbouw zorgt voor een geringere uitstoot van CO2 en belast daardoor het milieu minder
 6. een nieuw huis wordt gebouwd volgens de modernste veiligheidseisen en is   voorzien van veiligheidsbeslag op ramen en deuren waardoor inbrekers moeilijker binnenkomen. Daarnaast is er standaard altijd een brandmelder geïnstalleerd
 7. natuurlijk is meepraten over het ontwerp belangrijk, op deze manier kun je van een nieuwbouwhuis echt je eigen huis maken

Besluit genomen
Als je eenmaal hebt besloten om nieuw te laten bouwen is de vraag natuurlijk: wat sluit het beste aan bij mijn wensen en…. kan ik dat betalen?

Financieel
De meeste mensen hebben weinig ervaring met het kopen van een nieuwbouwhuis.
Belangrijk is om vooraf te onderzoeken hoeveel geld je kunt uitgeven. Daarna is de vraag die je vooral zelf moet beantwoorden; ‘wil ik dat geld er ook aan uitgeven en……. kan ik dan nog plezierig leven’?
Vóór de koop van een nieuw huis kun je laten berekenen wat je maximaal aan woonlasten kunt uitgeven op basis van het inkomen. Als het maandbedrag wat daar uit komt, behoorlijk boven het bedrag ligt wat je nu aan huur of hypotheek betaald kun je er voor kiezen om het verschil tussen de woonlasten van dit moment en het berekende maandbedrag, een tijdje elke maand op een aparte rekening te zetten. Op die manier weet je heel zeker of je de hogere prijs kunt betalen en of je genoeg over hebt voor de “leuke dingen” in het leven.

Welk type huis ga je kiezen
Als je voor de eerste keer zo’n avontuur aangaat is het misschien een idee om in bestaande  nieuwbouwwijken te gaan kijken om er achter te komen welk type huis het meest aanspreekt. Je weet dan beter hoe het huis van “jouw dromen” er uit moet gaan zien. Dat is een belangrijke fase omdat het behalve een fijn thuis, ook een mooi huis moet worden. Meestal beslis je zoiets niet alleen en zeker dan, is het belangrijk dat je beiden op één lijn zit.

Hoeveel ruimte heb je nodig?
Een andere, niet onbelangrijke vraag is: voor wie ga je het bouwen? Zijn er nog kinderen thuis en zo ja, hoe lang nog. Komt er vaak familie of vrienden die blijven slapen?
Wil je in het nieuwe huis ook die mogelijkheid bieden of is dit het moment om te besluiten dat het anders gaat worden?
Als je ook op die vragen, antwoorden hebt gevonden weet je eigenlijk al veel.
Je weet nu wat het mag kosten, hoe het er uit gaat zien en hoe groot het moet worden. Bedenk wel dat de prijs van je nieuwe huis sterk afhankelijk is van de omvang. Hoe groter hoe duurder. En een andere belangrijke vraag: kan en wil ik dit over 10 jaar ook nog steeds. Een huis bouw je tenslotte niet voor even, maar liefst voor vele jaren.

Inrichting
Wat moet er allemaal in je nieuwe huis komen en wat mag dat kosten? Denk aan de keuken, badkamer, toiletruimte, wat komt op er de muren en op de vloeren, wat komt er voor de ramen, heb je zonwering nodig, heb je nieuwe meubelen nodig, welke technische installatie komt er in? Ook hier is het belangrijk om vooraf goed na te gaan wat je wensen zijn en wat vervolgens de mogelijkheden en de bijbehorende kosten zijn.

Nadelen van een nieuwbouwhuis
Een nieuw huis staat meestal in een nieuwe wijk. Er vinden waarschijnlijk nog meer bouwactiviteiten plaats dus het is wel een tijdje wat rommelig en soms geeft het wat geluidsoverlast in de omgeving. Daar staat tegenover dat het wel leuk is om van dichtbij te zien wat er allemaal moet gebeuren om een nieuw huis te bouwen.
Een nieuwbouwhuis heeft als nadeel dat er in de meeste gevallen nog moet worden gestart met de bouw. Hierdoor heb je dan wel maximale inbreng maar je moet wel enig geduld hebben. De voorbereiding, het ontwerp en de vergunningaanvraag kosten tijd. De bouwtijd is afhankelijk van het ontwerp en de omvang maar zeker ook van de aannemer. De “echte” bouwtijd is misschien 5 maanden. Maar belangrijker is, werkt de aannemer er elke dag aan of b.v. maar 2 werkdagen per week? Daarbij heb je wel het voordeel dat er veel tijd beschikbaar is om je eventuele eigen woning te verkopen.