BNR Bouwmeesters: Futuristisch bouwen

BNR Bouwmeesters: Futuristisch bouwen

Hoe zien onze huizen en kantoren er in de toekomst uit, en hoe en met welke slimme materialen worden die dan gebouwd? En wat betekent dit dan voor de bouwsector? Dat was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van woensdag 3 januari. We praatten er in de studio over met futurist en trendwatcher Marcel Bullinga.

Zelfvoorzienend ei

De impuls voor het slimme en circulaire bouwen van de toekomst, en dat tegen een veel lagere prijs, moet volgens Bullinga komen vanuit de productieketen. ‘The makers revolution’, noemde hij het: “Met wachten op de klant die vraagt om duurzame oplossingen, schiet het niet op.” Voor de zelfvoorzienende huizen van de toekomst had hij ook een Engelse typering: “Offgrid-box”. Architecten gingen al aan de slag met dit concept, zoals Nice Architects met een tiny house als zelfvoorzienend ei.

Nieuwe aanbieders

Het Huis van de Toekomst van de vorig jaar overleden wetenschapper en tv-presentator Chriet Titulaer ging al in 1989 open. Met een computer die de hele huishouding aanstuurt, tot en met het koken van een zacht eitje aan toe. Met de komst van nieuwe aanbieders als Amazon, Google, Tesla en Ikea, verwacht Bullinga dat het tempo van de opkomst van smart homes en, in het verlengde daarvan, van smart cities, de komende jaren aantrekt. Deze innovatiegolf biedt ook nieuwe kansen voor bouwbedrijven. Maar in welke mate die het hoofd weten te bieden aan nieuwe spelers, zal afhangen van het concurrentievermogen van de bouwsector, waarschuwde Bullinga.

Bedreigde diersoort

Als nieuwe ontwikkelingen waar de bouw de komende tien jaar in versterkte mate mee te maken krijgt, noemde Bullinga het gebruik van ‘geluksmaterialen’ – circulaire bouwmaterialen die niet van heine en verre moeten worden aangevoerd maar lokaal uit een 3D-printer komen –, en bouwvakkers die een ‘bedreigde diersoort’ worden doordat robots het werk overnemen. “Zodra je in staat bent het transport er substantieel uit te gooien, ben je als bouw echt duurzaam bezig”, aldus de trendwatcher. Volgens zijn voorspelling gaat samen met de timmerman, de metselaar, de schilder en electriciën ook de ‘monofunctionele’ baksteen de bouwplaats verlaten en komt er een einde aan het prefab-tijdperk. In de plaats daarvan komen dus (‘zwermen’ van) robots en duurzame materialen, 3D-geprint, en met een coating die energie genereert en ook een beeldscherm-functie heeft.

Om-, bij-, pré- en na-scholings-opgave

Met de afname van ambachtelijke beroepen, staat de bouw volgens Bullinga voor een enorme ‘om-, bij-, pré- en na-scholings-opgave’. Een andere visie van hem is dat grenzen in het gebruik van gebouwen maar ook in het verschil tussen stad en platteland verder zullen vervagen. “Met de vergrijzing verandert Nederland straks in één grote seniorenstad. En met de komst van zelfrijdend vervoer wordt het platteland opeens bereikbaarder dan het ooit was.”

Luister hier naar de uitzending
 

Bron: Bouwend Nederland