
PERSBERICHT
DUOBO “Duurzaam Ondernemen en Bouwen” opgericht
Aannemer Paul Deurloo uit Tholen heeft DUOBO “Duurzaam Ondernemen en Bouwen” opgericht.
Een groep ondernemers uit de bouwwereld die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, is inmiddels ingestapt. Op: http://www.duobo.nl loopt onderaan de site een banner met de deelnemende bedrijven. Paul geeft aan dat het mogelijk is door te klikken op de logo’s en zo kennis te maken met alle aangesloten bedrijven.
Wat is het doel?
Paul zegt hierover: “Samen met deze groep ondernemers wil ik activiteiten op gebied van duurzaam ondernemen en bouwen op de kaart zetten en onder de aandacht brengen. Wij richten ons daarbij niet alleen op duurzame nieuwbouw maar ook verzorgen wij renovaties of uitbreidingen aan woningen, hotels, enz”
Waarom duurzaam?
Paul heeft gemerkt dat steeds meer mensen zoeken naar een gezonde en duurzame levensstijl. Dat is onder andere te zien in een toenemende belangstelling voor biologische en diervriendelijke producten. Consumenten kopen weer bij de bakker de groenteboer en de slager. En….het is duidelijk dat de aarde geen onuitputtelijke bron is.
Wat is jullie rol?
Ook de bouwwereld kan een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame en gezonde levensstijl door toekomstgericht te denken en te handelen zegt Paul.
Duurzaamheid in de bouw?
Volgens Paul betekent toekomstgericht denken; producten, diensten en werkwijzen bedenken en introduceren die niet, of in elk geval minder, belastend zijn voor mens en milieu. Dat kan ook in de bouw! Als voorbeeld: Wij maken als onze klanten dat willen, zoveel mogelijk gebruik van duurzame producten. Denk daarbij aan zeer goed geïsoleerde woningen met binnenmuren van kleigebakken steen, afgewerkt met stucwerk van natuurgips, voorzien van kunststof keurmerk kozijnen met dubbel (extra isolerend) glas, daarnaast wordt gewerkt met FSC gekeurd hout. De keuken wordt desgewenst ingericht met energiezuinige apparatuur. De toiletten kunnen worden gespoeld met regenwater zodat er geen “goed” drinkwater wordt verspilt. Een aardgasaansluiting is niet nodig. De woningen worden voorzien van een eigen warmtepompinstallatie voor verwarming en hebben zonnepanelen, zodat elke woning in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien. Ook energiezuinige (led)verlichting en op afstand te besturen verlichting en apparatuur kan binnen de groep ondernemers worden verkregen. Op deze wijze kan in de meeste situaties “0” op de meter worden gerealiseerd met ongeveer 20 zonnepanelen. Een eigen aansluiting voor het opladen van een elektrische auto kan eveneens worden gerealiseerd.
Voor hout of kunststof vloeren, (gelijmd met milieuvriendelijke lijm) inbouwkasten en maatwerk meubilair kan eveneens een beroep worden gedaan op de aangesloten bedrijven. De aanleg van de bestrating en de tuin kan worden verzorgt door bedrijven die daarbij aansluiten op de duurzame groenvoorziening en de afvoer van regenwater volgens lokaal beleid. Door deze totaal aanpak wordt de klant, indien gewenst, geheel ont zorgt. Bovendien is er binnen de groep iemand beschikbaar die kan helpen bij het verkrijgen van subsidies op gebied van duurzaamheid en teruggave van de BTW op de zonnepanelen.
Is er al iets te zien?
Ja…zegt Paul de start van deze duurzame bouwwijze is gemaakt aan de Karremansweidjes in de wijk Mannee
in Goes. Daar worden in totaal 21 woningen gebouwd in samenwerking met de aangesloten bedrijven. Er zijn 14 woningen gereed en bewoond. Voor echt geïnteresseerden is er een (bewoonde) modelwoning beschikbaar.
Als u over deze woningen informatie zoekt kijk dan op http://www.add-on-woning.nl/blog.html
De wijk Mannee is een nieuwe wijk met veel water en groen. Voor meer informatie over de wijk Mannee kunt u kijken op: http://www.nieuwbouw-manneegoes.nl/locatie/voorzieningen
Werkgebied
Op de vraag in welk gebied de groep actief is, geeft Paul aan dat het voornamelijk in Zeeland en Brabant is.
=======================================================================================
Noot voor de redactie: informatie Job van Weele j.van.weele@hetnet.nl of 06-45008300