Gas-loos bouwen Door Job van Weele
Onder de naam DUOBO werken een aantal bedrijven samen aan de bouw van duurzame woningen. Eén van de kenmerken is dat deze woningen geen gasaansluiting meer nodig hebben.
Zonder gas
Waar moet je rekening mee houden als je gaat bouwen zonder aansluiting op het gasnet?
- Het vergroot de veiligheid, een gasontploffing is verleden tijd!
- De bekende CV ketel vervalt. Hiervoor in de plaats komt een zuinig en modern alternatief, de warmtepomp.
- Voor het koken op gas zijn er diverse alternatieven. Het meest moderne alternatief is inductie. Het grote voordeel van koken op een inductie kookplaat is dat er weinig energie verloren gaat bij het koken. Andere voordelen zijn: korte kooktijden, eenvoudig schoon te houden, ongevaarlijk, gebruiksvriendelijk en betaalbaar.
- De warmtepomp neemt iets meer ruimte in beslag dan de CV ketel.
Duurzaamheid in de bouw
Duurzaamheid in de bouw betekent producten, diensten en werkwijzen bedenken en introduceren die niet, of in elk geval minder, belastend zijn voor mens en milieu. Kortom toekomstgericht denken. DUOBO maakt zoveel mogelijk gebruik van een duurzame bouwwijze en duurzame producten. Denk daarbij aan zeer goed geïsoleerde woningen met binnenmuren van kleigebakken steen, afgewerkt met stucwerk van natuurgips, voorzien van kunststof keurmerk kozijnen met dubbel (extra isolerend) glas, daarnaast wordt gewerkt met FSC gekeurd hout. De keuken wordt desgewenst ingericht met energiezuinige apparatuur. De toiletten kunnen worden gespoeld met regenwater zodat er geen “goed” drinkwater wordt verspilt.
De woningen worden voorzien van een eigen moderne warmtepompinstallatie voor verwarming en hebben desgewenst zonnepanelen, zodat elke woning in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien. Bovendien kunnen de meeste warmtepompinstallaties in de zomer de woning koelen.
Door het gebruik van zonnepanelen kan “0” op de meter worden gerealiseerd. Dat wil zeggen dat de energierekening slechts bestaat uit een aantal vaste onderdelen zoals meterhuur, transportkosten, energiebelasting, water en eventueel een kabelaansluiting voor TV. De kosten voor het gebruik van energie kunnen, als er voldoende zonnepanelen zijn geïnstalleerd, vervallen omdat u de energie zelf opwekt. Een eigen aansluiting voor het opladen van een elektrische auto kan eveneens worden gerealiseerd. Ook energiezuinige (led)verlichting en op afstand te besturen verlichting en apparatuur kan binnen de groep ondernemers worden verkregen.
Voor hout of kunststof vloeren, (gelijmd met milieuvriendelijke lijm) inbouwkasten en maatwerk meubilair kan eveneens een beroep worden gedaan op de aangesloten bedrijven.
De aanleg van de bestrating en de tuin kan worden verzorgt door bedrijven die daarbij aansluiten op de groenvoorziening en de afvoer van regenwater volgens lokaal beleid.
Door deze totaal aanpak wordt de klant, indien gewenst, geheel ontzorgt.
De woningen kunnen traditionele gezinswoningen zijn maar ook op de toekomst gerichte levensloopbestendige woningen met het hele woonprogramma op de begane grond.
Uw voordelen
Door de toepassing van goede isolatiematerialen en zorgvuldig bouwen is de energiebehoefte van uw woning erg laag. Met een warmtepompsysteem zorgt u voor comfort in uw woning. In de zomer kunt u, uw woning heerlijk koelen en in de winter goed verwarmen, zodat u altijd beschikt over een comfortabel binnenklimaat.
Naast een energiebesparing tot circa 50% zorgt de warmtepomp het hele jaar voor energiezuinig verwarmen en koelen. Als u dat dan ook nog eens combineert met zonnepanelen, heeft u een volledig duurzame energievoorziening!
Kosten
De kosten van een warmtepomp zijn wat hoger dan de kosten voor de traditionele CV installaties. Daar staat tegenover dat er geen aansluiting voor gas nodig is waardoor die kosten vervallen. De installatie van zonnepanelen brengen de kosten op termijn nog verder omlaag. De overheid stuurt er op aan, dat er in de toekomst geen gas meer zal worden geleverd. De verwachting is dat de kostprijs voor gas de komende jaren zal toenemen. Nu investeren gaat u in de toekomst veel voordeel opleveren!
Subsidie
Om het gebruik van duurzame energie te stimuleren zijn er subsidiemogelijkheden. Met de investeringssubsidie duurzame energie kunt u in 2017 en waarschijnlijk ook in 2018 een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van o.a. warmtepompen. De subsidie is afhankelijk van de capaciteit van de warmtepomp en kan oplopen tot ongeveer € 2300,– De btw die u betaalt over de zonnepanelen kan worden teruggevraagd.
Binnen DUOBO is iemand beschikbaar die kan helpen bij het verkrijgen van subsidies op gebied van duurzaamheid en teruggave van de btw op de zonnepanelen.
De praktijk
In een nieuwbouwwijk in Goes staan ruim 20 levensloop bestendige woningen die met dit concept zijn gebouwd. Voor echt geïnteresseerde kopers of bestuurders/beslissers is er een bewoonde model woning beschikbaar. De model woning heeft een:
- lucht/water warmtepomp voor verwarming en koeling van de woning,
- keuken met inductie kookplaat, koelkast, vaatwasser, combi oven/magnetron
- bijkeuken met diepvries, wasmachine, droger en een 300 liter boiler voor de warmwatervoorziening
- regenwateropvang voor het spoelen van de toiletten en de buitenkranen
- plat dak met 20 zonnepanelen
- kamer met open keuken, hal, toilet, badkamer, 2 slaapkamers, berging de totale oppervlakte bedraagt 148 m2
- energie rekening elektra, water en tv kabel van totaal € 50,– per maand
Informatie
Kijk voor meer informatie op www.duobo.nl en www.add-on-woning.nl Contact via info@duobo.nl of via 06-45008300