Hoe kies je een aannemer (klik hier voor het hele verhaal)

Hoe kies je een aannemer (klik hier voor het hele verhaal)
Door Job van Weele
Uitbesteden aan een aannemer?
Een aannemer neemt de verantwoordelijkheid op zich om de bouwactiviteiten te coördineren en te realiseren.  De aannemer zorgt dat er voor het betreffende project een contract wordt opgesteld met daarin: alle werkzaamheden, tegen welke prijs en binnen welke termijn het project zal worden voltooid.
Aan wie besteed je het werk uit?
Het gebeurt steeds vaker dat aannemers werken met laag betaalde werknemers. Deze aannemers zijn op het gebied van prijs en kwaliteit meestal niet vergelijkbaar met aannemers die werken met goede in Nederland geschoolde vaklieden.
Geen risico
Gaat u voor kwaliteit, nazorg en zekerheid? Raadpleeg dan de lijst van “BouwGarant” aannemers. Bouwend Nederland (brancheorganisatie van de bouw) heeft een lijst opgesteld met alle aangesloten bedrijven. Een aannemer die voor BouwGarant in aanmerking wil komen moet aan heldere voorwaarden voldoen die aan u, bepaalde zekerheden bieden.
Welke aannemer wordt het?                                                                                                   
Bij het uitzoeken van een aannemer voor nieuwbouw, een verbouwing of een onderhoudsklus zijn er veel keuzemogelijkheden. Neem de tijd om een aannemer te zoeken. De aannemer moet misschien niet te klein zijn vanwege het personele risico. Maar liever ook niet te groot vanwege het eventueel ontbreken van persoonlijk contact.

Doe onderzoek vooraf
Voor u een aannemer uitnodigt voor het maken van een offerte is het aan te raden om te kijken of u informatie kunt vinden over de aannemer van uw keuze. Een mogelijkheid is om eens langs een aantal bouwplaatsen te gaan. Kijk daar eens rond: – werken ze netjes?  – hebben ze goed gereedschap? – gebruiken ze goede materialen? – hoe is de sfeer op de bouw? – heeft de aannemer een website? – staan daar recensies op van eerder gemaakte projecten?  Vraag aan bestaande klanten naar het resultaat en de service van de betrokken aannemer. Misschien mag u in een recent gebouwde woning een kijkje nemen? Mond-tot-mondreclame werkt vaak zeer goed.

Wat vindt u belangrijk?
Het is dus belangrijk om vooraf goed te bedenken wat u wilt laten doen.  Vindt u alleen de prijs belangrijk? Of hecht u meer belang aan het nakomen van afspraken en service tegen een redelijke prijs? Dit zijn allemaal zaken waar u aan moet denken voor u contact opneemt met een aannemer voor het maken van een offerte.

Duidelijke uitgangspunten
U moet precies weten wat u wilt, een goede voorbereiding is hierbij belangrijk. Neem hier  ruim voldoende tijd voor, dit betaalt zich later vaak weer terug. De kans op fouten wordt er een stuk kleiner door en een snelle en soepele bouw scheelt, behalve tijd, ook geld en stress.  Het is heel belangrijk dat u heldere uitgangspunten aanlevert. Zeker als u offertes van meerdere aannemers met elkaar wil vergelijken is het belangrijk duidelijk aan te geven wat uw wensen zijn en deze wensen op de zelfde manier, bij elke aannemer aan te leveren.

Aanleveren van volledige informatie
Om te kunnen bepalen wat de aannemer precies moet doen en hoeveel dat dan kost, moet er een heldere inventarisatie van uw wensen en eisen worden gemaakt.  Dat kan in gesprek met de aannemer, maar misschien is het slimmer om een architect te betrekken. Die kan als geen ander uw wensen vertalen naar een plan waarmee de aannemer aan de slag kan. De aannemer moet, om een juiste prijs te kunnen berekenen, namelijk exact weten wat hij moet doen. Hoe nauwkeuriger dat vooraf wordt bepaald, hoe minder kosten er achteraf zullen ontstaan.

Offerte vragen
Het is goed om te beseffen dat aannemers vaak veel tijd besteden aan het uitbrengen van een offerte. Elke offerte is maatwerk, geen knip en plakwerk. Aannemers proberen natuurlijk een offerte uit te brengen waarmee zij de eventuele concurrentie buiten spel zetten.

Pas op voor grote prijsverschillen
Tot slot raad ik u aan bij grote prijsverschillen tussen offertes, op te passen voor de aanbieding met een erg lage prijs. Er kunnen valkuilen in offertes zitten die u tijdens de uitvoering duur kunnen komen te staan. Als er goed en veilig wordt gebouwd volgens uw wensenlijst kunnen er normaal gesproken geen erg grote prijsverschillen in de verschillende aanbiedingen zitten. Is dat wel het geval dan is het belangrijk om te onderzoeken waardoor dat dan komt.  Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn… zijn meestal ook niet waar!