Nul op de meter? deel 1 (klik hier voor het hele verhaal)

Nul op de meter? deel 1 (klik hier voor het hele verhaal)

Door Job van Weele

Ons ADD-ON huis aan de Karremansweidjes in Goes is optimaal geïsoleerd. We waren dan ook benieuwd hoe het energieverbruik er uit zou zien. Het is nog veel te vroeg om een conclusie te trekken, maar een eerste gevoel kunnen we wel delen:
Op 1 augustus hebben we de sleutel gekregen. Op 24 november maken we de eerste tussenstand op. De zonnepanelen hebben dan  in totaal 1507 KWh opgewekt. Volgens de slimme meter hebben we in die periode 1166 KWh verbruikt. Tussen 1 augustus en 24 november is dus 341 KWh meer opgewekt dan verbruikt.

Wat zegt dat voor de komende tijd?
Eigenlijk nog niet zoveel. Het stookseizoen komt er aan. Dat zal zeker voor een toename in verbruik zorgen. Maar volgend voorjaar en zomer gaan de zonnepanelen natuurlijk optimaal produceren. Wij durven voorlopig de stelling wel aan dat we, over een heel jaar gemeten, nul op de meter zullen halen.

Om meer inzicht te verschaffen in het verbruik geven we onderstaande extra informatie.

Elektriciteit.
Onze elektrische installatie bestaat uit een slimme meter van het energiebedrijf, in een meterkast met 11 groepen waarop alle verbruikers zijn aangesloten. Op het dak liggen 20 zonnepanelen van 255 wattpiek die via een omvormer op het net zijn aangesloten.

Verlichting.
Wij hebben het merendeel van onze lichtpunten uitgevoerd met ledlampen (enige uitzondering zijn 2 staande lampen met elk een buislamp van 300 watt met dimmers)

Keuken/Woonkamer. 
In de woonkamer staat een led TV. We ventileren continue door middel van een luchtrooster boven een raam. Verder hebben we een keukeninrichting met combi oven/magnetron, vaatwasser, 172 ltr koelkast, 4 pits inductiekookplaat en een afzuigkap.

Berging.
In de berging staat een wasmachine, warmtepomp droger, en een 140 ltr. diepvries.

Technische ruimte.
In de technische ruimte staat een 300 ltr. boiler. We verwarmen het huis via vloerverwarming. Er zijn geen radiatoren. De warmte voor de boiler en de verwarming wordt opgewekt door een lucht/water warmtepomp. De boiler wordt één keer per week elektrisch opgewarmd tot 70 graden i.v.m. legionella preventie. Om de toiletreservoirs te vullen met regenwater is een elektrische pomp aanwezig. De lucht uit de woonkamer, de badkamer en het toilet wordt continue afgezogen door middel van een ventilator op stand 1. Tijdens douchen draait deze ventilator 1 uur op stand 3.

Badkamer.
Als bijverwarming is in de badkamer een elektrische radiator aangebracht die we zelden gebruiken.

De zonuren de gemiddelde temperatuur en het verbruik per maand:

Augustus: 221,6 zonuren / 18,9 gem. temp / 170 KWh verbruik per maand
September 169,7 zonuren / 14,5 gem. temp / 331 KWh verbruik per maand
Oktober 119,4 zonuren / 11,6 gem. temp / 393 KWh verbruik per maand
November 56,1 zonuren / 11,61 gem. temp / 272 KWh verbruik per maand  t/m 24 november

Weerbron voor zon en gem. Temp: https://weerstatistieken.nl/vlissingen

Water.
In de kruipruimte ligt een opslagtank(zak) voor 3 m3 regenwater. De toiletten worden daarmee gespoeld. De buitenkranen zijn daar eveneens op aangesloten. Door deze toepassing is het drinkwatergebruik terug gedrongen tot ca 1 m3 per week. Een voorzichtige conclusie is dat we daarmee ca 40% besparing op drinkwater realiseren. De investering die we daarvoor hebben gedaan weegt niet op tegen deze besparing. Drinkwater besparing is een ideële doelstelling.