
Door Job van Weele
Opgewekte energie.
De opgewekte hoeveelheid energie is afhankelijk van het aantal zonnepanelen en het piekvermogen per zonnepaneel. Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid (zon)licht.
Om nul op de meter te bereiken is het o.a. van belang dat het huis goed geïsoleerd is. Daarnaast is belangrijk hoeveel energie je opwekt en hoeveel je verbruikt.
De vorige keer heb ik aangegeven wat we hebben opgewekt en wat we hebben verbruikt in een periode van ongeveer 4 maanden. Ik heb toen aangegeven dat we denken met 20 zonnepanelen ons doel; “nul op de meter” te kunnen halen.
Ons huis is een ADD-ON woning gebouwd door aannemingsbedrijf Deurloo uit Tholen. Het is een goed geïsoleerde, gelijkvloerse woning van 148 m2. In de hele wijk is geen gas. Spoelen van de toiletten moet verplicht gebeuren met regenwater. Hiervoor ligt een opvangreservoir van 3m3 in de kruipruimte. Er liggen 20 zonnepanelen op het dak. We wonen met twee volwassenen in het huis.
Wat zijn de grootste verbruikers?
Verbruik.
Het gebruik van alle elektrische apparatuur tezamen, zorgt voor het totale verbruik. Zo is er het verbruik van tv, radio, opladers van telefoon, pc, tablet enz. de verlichting, wasmachine, droger, diepvries, koelkast, oven/magnetron, koken en afzuigkap, boiler, diverse pompen voor verwarming, afvoer van lucht en de pomp voor het spoelen van de toiletten met regenwater.
De grootste verbruikers zijn de verwarming/koeling en de warmwatervoorziening voor de woning.
We verwarmen alle ruimtes via de vloeren en hebben geen radiatoren. De warmwatervoorziening bestaat uit een boiler van 300 liter. De benodigde warmte voor de voornoemde apparatuur wordt gewonnen door middel van een lucht/water-warmtepomp.
De omgevingstemperatuur waarbij iemand zich lekker voelt is niet voor iedereen hetzelfde. Wij kiezen voor een kamertemperatuur van 20.5 graden en eveneens voor 20.5 graden in de badkamer. De slaapkamers staan op 16 en 18 graden (warmer vinden we absoluut niet lekker) Omdat de slangen van de vloerverwarming door de hal lopen, wordt die vanzelf mee verwarmd. De berging/technische ruimte wordt verwarmd door de slangen in de vloer en de apparatuur die er staat opgesteld.
Besparingstip?
Voor gasgestookte verwarming hoor je vaak als besparingstip “zet ‘s avonds vlak voor je naar bed gaat de verwarming een paar graden lager”. De andere morgen is het toch snel genoeg weer warm. Voor woningen met alleen vloerverwarming ligt dat anders. Dan hoor je vaak “constant stoken is voordeliger dan steeds variëren”. We hebben het uitgezocht door een (korte)proef op de som.
Variëren.
We hebben 4 dagen de verwarming ’s nachts 0.5 graad omlaag gezet. (van 20.5 naar 20 en ‘s morgens weer terug naar 20.5) De verwarming nog verder omlaag zetten heeft als nadeel dat het tot half de middag duurt voor de temperatuur weer 20.5 graden is. Door de uitstekende isolatie ging de temperatuur slechts heel langzaam omlaag. Het verbruik in 4 dagen, met de verwarming elke dag 0.5 graden omlaag, was 63 kWh In die periode was de gemiddelde buitentemperatuur 10.1 graden.
Niet variëren.
Op eveneens 4 dagen hebben we de ingestelde temperatuur gelijk gehouden op 20.5 graden. Het verbruik in 4 dagen, met de verwarming dag en nacht gelijk, was 72 kWh De gemiddelde buitentemperatuur in die periode was met 9.58 graden iets lager.
Conclusie.
In de korte proefperiode over 2 keer 4 dagen, was bij ons het verschil dus 9 kWh of ca. 14 % in het voordeel van een variërende temperatuur van 0,5 graden.
Natuurlijk zijn de omstandigheden bij u waarschijnlijk anders. Zelf de proef op de som nemen geeft u het beste inzicht in uw eigen situatie.
In de komende winterperiode (als het echt koud wordt) doen we nog eens een nieuwe meting.
De volgende keer zal ik proberen om duidelijk te maken wat een kWh is en wat het verbruik is van de verschillende apparaten inclusief de relatie naar de kosten.