
Gevels met bakstenen gemaakt van bouwafval die snel kunnen worden gedemonteerd, doordat ze niet met mortel vastzitten maar ‘droog’ zijn gestapeld. Met dat concept wil StoneCycling in samenwerking met de bouw met ‘circulaire bakstenen’ op duurzame wijze aanhaken bij de ontwikkeling van gebouwgevels die alsmaar sneller aan nieuwe trends worden aangepast. Mede-oprichter Ward Massa van de Amsterdamse start-up noemt het ‘de volgend stap’: “De trend van gevelvernieuwing zet door, dus hoe mooi is het dan als je van tijd tot tijd de stenen in een gevel makkelijk kunt terugnemen en ze bijvoorbeeld een andere kleur kunt geven of omkeren?”
Samenwerken
StoneCycling maakt sinds drie jaar bakstenen en tegels van afvalmateriaal zoals puin, dakpannen, beton, glas, wasbakken en wc-potten. Als nieuwe ‘peiler’ voor het bedrijf werkt de start-up aan een ‘droogstaand’ systeem van gestapelde bakstenen. Samen met de Technische Universiteit van Zurich loopt daarvoor nu een pilotproject. Voor toepassing op grote schaal kijkt het bedrijf uit naar een opdrachtgever die graag een duurzame demontabele gevel wil en daar ook een onderzoeksbudget voor heeft. En het hoopt dat een bouw- en gevelbedrijf ook meedoen in dat project. Massa: “Wij zijn zelf maar een heel klein bedrijf met beperkte middelen, dus we moeten het echt hebben van samenwerking.“
Ontwerpmogelijheden
Bakstenen zonder mortel ‘droog’ en toch stabiel stapelen is, legt Massa uit, een reële optie nu bakstenenmuren nog slechts het omhulsel vormen van een gebouw en dat niet meer letterlijk dragen, zoals vroeger, toen die muren onderdeel waren van de constructie. “Bakstenen zijn een kleed geworden en dat schept voor de architect allerlei nieuwe ontwerpmogelijkheden.” ‘WasteBasedBricks’ kosten per steen weliswaar het drievoudige vergeleken met gewone bakstenen, maar op de totale bouwkosten van een project valt de meerprijs mee, rekent Massa voor.
Uitdaging
Waar het voor StoneClycling nog vooral op aankomt is bouwbedrijven overtuigen van de kwaliteit en verwerkbaarheid van circulaire bakstenen. “Bouwen met een nieuw product betekent voor een bouwer extra risico”, weet Massa ook. Hij stelt vast dat kleine aannemers eerder bereid zijn dat risico te nemen, “op basis van vertrouwen”, dan grotere bouwbedrijven: “Daar zie je dat directies wel enthousiast zijn, maar dat de desbetreffende projectmanager vanwege de onbekendheid van het product toch andere afwegingen maakt.” In dat opzicht vormt dat bouwbedrijven in nieuwe contractvormen tot vele jaren na de oplevering verantwoordelijk blijven voor de kwaliteit van het geleverde product, volgens hem ook geen stimulans voor innovatie. Een andere hobbel vormt de betalingstermijn: “De zestig dagen die grote bouwbedrijven soms hanteren, is voor een startende onderneming als wij een uitdaging.”
150.000 stenen
Bakstenen van StoneCycling zijn en worden al toegepast in kleinere woningprojecten in onder meer Amsterdam en Rotterdam. In de duurzaam herontwikkelde Amsterdamse wijk Buiksloterham start binnenkort een project met meer dan 150.000 stenen (een appartementencomplex). Een project van dezelfde omvang staat ook in New York op stapel, meldt Massa. Andere buitenlandse projecten, al dan niet voltooid, betreffen Londen, Parijs en Boekarest. Opdrachtgevers, maar ook architecten, ontwikkelaars en bouwers, probeert StoneCycling voor zich te winnen, door altijd ‘transparant’ te zijn over kosten en kwaliteit. Het bedrijf laat de stenen die het maakt daarvoor ook testen door het kenniscentrum van de keramische industrie TCKI. Massa: “Onze stenen scoren bovengemiddeld.” Voor de productie werkt StoneCycling samen met St. Joris. Die fabriek in het Limburgse Beesel is sinds 1922 gespecialiseerd in geglazuurde gevelstenen.
Bron: Bouwend Nederland