Zelf uw zonnepanelen installeren

Zelf uw zonnepanelen installeren door Liza van der Velden

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te leggen. Op deze manier voorzien zij zelf (deels) in hun energiebehoefte en daarnaast leveren zij op deze manier een behoorlijke bijdrage aan het milieu. Op steeds meer daken van Nederlandse huizen zijn de panelen dan ook te zien. Heeft u net een nieuwe woning gebouwd en overweegt u ook zonnepanelen aan te schaffen? Dan moet u wel rekening houden met hoge kosten. De panelen zijn niet goedkoop en ook het laten plaatsen kost vaak veel geld. Om de kosten te drukken, kunt u de zonnepanelen natuurlijk  zelf installeren. Maar hoe eigenlijk?

Zorg voor een goede voorbereiding
Wilt u zelf zonnepanelen op uw dak leggen? Dan is het van belang dat u zorgt voor een goede voorbereiding. Koop niet lukraak ergens zonnepanelen, maar verdiep u eerst in het hele proces. Zo is het van belang dat u weet op welke plek u de panelen op uw dak wilt installeren. Vervolgens moet u ook weten hoeveel zonnepanelen u op u dak wilt hebben. Heeft u dit in kaart gebracht? Dan kunt u de panelen gaan kopen. Denk bij de aankoop echter niet alleen aan de panelen, maar koop ook dak-haken, rails en klemmen om de panelen mee op het dak te bevestigen. Daarnaast moet u natuurlijk ook een omvormer hebben, over de juiste bekabeling beschikken en de meterkast aanpassen.

Beperk de kans op gevaren
Bij het zelf plaatsen van zonnepanelen op een dak kunnen de nodige gevaren opduiken, aangezien u werkt op grote hoogte. Zorg er altijd voor dat u deze gevaren beperkt. De zonnepanelen wegen namelijk rond de 25 kilo, hierdoor kan het lastig zijn uzelf in evenwicht te houden wanneer u op een schuin dak staat. Daarom doet u er bij het zelf plaatsen van zonnepanelen goed aan om te werken met valbeveiliging. Hierdoor wordt de kans op ongelukken kleiner. Daarnaast kan het handig zijn om een stevige steiger te huren en deze vlak onder de dakrand te plaatsen. Dit maakt het naar boven tillen van de zonnepanelen een stuk makkelijker.

Monteer de panelen
Voordat u begint met het plaatsen van de panelen, moet u de boel goed uitgelijnd hebben. Dit is bij veel daken lastig, omdat de meeste daken niet waterpas zijn. Indien het uitlijnen gelukt is en u weet hoe u uw zonnepanelen wilt hebben, kunt u starten met het monteren. Plaats eerst de dak-haken onder de dakpan en bevestig hier vervolgens de rails op. Met behulp van de klemmen kunt u de zonnepanelen vervolgens vastmaken aan de rails. Tot slot is het een kwestie van het plaatsen van de omvormer en het doorvoeren van de kabels.

Zonnepanelen aansluiten
Heeft u de zonnepanelen op de juiste wijze op uw dak bevestigd? Dan kunt u de panelen aansluiten. Dit is vaak de lastigste opgave. Indien de panelen niet op de juiste wijze aangesloten worden, wordt er namelijk ook geen energie opgewekt. Heeft u geen ervaring met het aansluiten van zonnepanelen op het elektriciteitsnetwerk? Dan kunt u alleen voor het aansluiten een elektricien inhuren. Hij weet precies hoe de zonnepanelen aangesloten moeten worden, waardoor u binnen de kortste keren profijt heeft van de door uzelf geplaatste zonnepanelen. Voor hulp: elektriciens-breda.nl